11.10.2016 13:36 Wiek: 2 yrs

Medal „Gloria Artis“ przyznany pani Christel Hartmann-Fritsch

18.10.2017

Foto: © Stiftung Genshagen | René Arnold

Podczas europejskiego wieczoru odbywającego się w dniu 18.10.2017 r. w Pałacu Genshagen zastępca Ambasadora RP w Niemczech, pan Janusz Styczek przekazał pani Christel Hartmann-Fritsch brązowy medal "Gloria Artis". Medal jest najwyższym polskim odznaczeniem przyznawanym przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego za nadzwyczajne zaangażowanie w dziedzinie kultury.

W swojej przemowie pan Styczek podziękował pani Hartmann-Fritsch za jej wkład w stosunki polsko-niemieckie i podkreślił "Pani Christel Hartmann-Fritsch jako dyrektor zarządzająca z przekonaniem i zdecydowaniem opowiedziała się za trójstronnym profilem Fundacji Genshagen. Uczestniczyła aktywnie w rozszerzaniu współpracy z polskimi instytucjami i inicjowała zawiązywanie kontaktów zarówno w wymiarze dwustronnym jak i trójstronnym. Wynikiem jej działań jest imponująca rozpiętość projektów w obszarze kultury, w których uczestniczyła jako inicjatorka, opiekunka oraz jako osoba kierująca i nadająca im ton."

Pani Hartmann-Fritsch, która tego wieczoru żegnała się jako dyrektor zarządzająca z Fundacją Genshagen podziękowała za to wysokie odznaczenie i zapewniła, że również w przyszłości będzie przyczyniała się z całych sił do umacniania i dalszego rozwoju polsko-niemieckich stosunków.

Kontakt: Julia Effinger