03.12.2012 11:40 Wiek: 6 yrs

Program rezydencji w Pałacu Genshagen „George Sand – Fryderyk Chopin”

09.04.2013 - 28.05.2013

Płaszczyzna tematyczna "Sztuka i praktyka artystyczna"

Z inicjatywy ministrów kultury Polski i Niemiec Fundacja Genshagen przeprowadzila po raz pierwszy w 2010 roku polsko-francusko-niemiecki program rezydencji "George Sand - Fryderyk Chopin" dla artystów róznych dziedzin sztuki. W kwietniu i maju 2013 roku podczas drugiej edycji programu w Palacu Genshagen przebywali Friederike Kenneweg, sounddesignerin i autorka z Niemiec, Olivier Maltinti, aktor i muzyk z Francji oraz Tomasz Padlo, fotograf z Polski. Program rezydencji dal artystom mozliwosc spotkania, wzajemnej inspiracji i twórczej pracy, podczas której mieli sposobnosc przekraczania istniejacych granic fizycznych i mentalnych. Rezydenci dzialali zarówno indywidualnie jak i wspólnie, inspirujac sie wzajemnie i wymieniajac doswiadczenia artystyczne. Jako "artiste associé" brali udzial w projektach i konferencjach Fundacji i poprzez swoje artystyczne aktywnosci wzbogacali codzienna prace Fundacji. Pobyt stypendialny mial charakter procesu twórczego - " work in progress", podczas którego artysci mieli okazje stworzenia przestrzeni interkulturowej i zaglebienia sie w wybrane aspekty stosunków polsko-niemiecko-francuskich.

Artyści programu rezydencji 2013:

Friederike Kenneweg, Sounddesignerin i Autorka z Niemiec

Olivier Maltinti, aktor i muzyk z Francji

Tomasz Padło, fotograf z Polski

Jury

Niemcy:

1. Christel Hartmann-Fritsch: Członkini Zarządu Fundacji Genshagen,

2. Stéphan Bauer: Kierownik „Kunstraum Bethanien Kreuzberg“ w Berlinie,

3. Andreas Broeckmann: Założyciel i b. dyrektor „Dortmunder U, Zentrum für Kunst und Kreativität“ (Centrum Sztuki i Kreatywności),

Polska:

1. Danuta Glondys: Dyrektor Stowarzyszenia Willa Decjusza w Krakowie – w jej zastępstwie podczas posiedzenia międzynarodowego jury - Katarzyna Renes,

2. Joanna Pawluśkiewicz: Pisarka, scenarzystka, aktywna na polu produkcji filmowych i TV, członkini Fundacji Moma Film,

3. Marek Chołoniewski: inicjator, dyrektor artystyczny, koordynator i partner wielu międzynarodowych projektów artystycznych: seria Audio Art, Festiwal Audio Art, Międzynarodowe Warsztaty Muzyki Współczesnej Kraków/Stuttgart,

Francja:

1. Alain Fourneau: Dyrektor Théâtre des Bernadines w Marsylii,

2. Caroline Marcilhac: Kierownik produkcji „Festival d'Avignon“ i dyrektor “ActOral Festival international des arts et des écritures contemporaines”,

3. Josette Pisan: kierownik Objectif Danse w Marsylii.

Partnerzy: Villa Decius (Kraków), Théâtre des Bernardines (Marsylia)

Kontakt: Magdalena Nizioł, Alice Lorch