Kolejne projekty

Program 2020

Tutaj znajdą Państwo tegoroczny program Fundacji. Klikając na „więcej“ uzyskają Państwo dodatkowe informacje na temat każdego wydarzenia np. program, sprawozdanie lub listę uczestników.

Rozpoczęcie niemiecko-ukraińsko-polskiego projektu „75 lat od zakończenia II wojny światowej – uczennice i uczniowie ożywiają nieme ściany”.

Z powodu aktualnej sytuacji spowodowanej koronawirusem wydarzenie zostaje przesunięte. Prosimy o wyrozumiałość.

W latach 2020 – 2021 Fundacja Genshagen będzie koncentrowała się w swoich działaniach projektowych na interdyscyplinarnym temacie „Sąsiedztwo”. W ramach różnych projektów stawiane będzie pytanie, jak wzmacniać sąsiedztwo jako istotną dla funkcjonowania Europy kompetencję, jak wspierać utrwalanie więzi między sąsiadami i jak stymulować spójność w społeczeństwach.

Po tym jak musieliśmy niestety odwołać nasz wspólny projekt pt. „Letnia Poezja”, rozmawialiśmy z Marie Kogge ze stowarzyszenia MitMachMusik i jej uczniem Massiullah Mollazadą o konsekwencjach pandemii koronawirusa dla działalności MitMachMusik.

Laureatki i laureaci niemiecko-francusko-polskiego konkursu fotograficznego pod tytułem „Kształtowanie spójności – sąsiedztwo w Europie” zostali nagrodzeni.

W dniach 4. –14.08.2020 r. odbywała się w Fundacji Genshagen polsko-francusko-niemiecka rezydencja tandemowa. W Genshagen gościły trzy tandemy składające się z autorów i tłumaczy: autorka Bianka Rolando i tłumaczka Isabelle Macor, autorka Małgorzata Sikorska-Miszczuk i tłumacz Andreas Volkoraz autorka Katharina Mevissen i tłumaczka Barbara Bruks. W Podcastach znajdziecie Państwo dalsze informacje o wspólnej pracy tandemów nad tekstami i tłumaczeniami podczas ich pobytu w Genshagen.

Z powodu aktualnej sytuacji związanej z koronawirusem przesunięte na przyszły rok. Prosimy Państwa o wyrozumiałość.

W ramach europejskiego cyklu „Akademia pod Drzewami” Fundacja Genshagen zajmie się tematem obchodzenia się z przedmiotami kolekcjonerskimi, które pochodzą z obszarów byłych kolonii. Celem spotkania jest wymiana doświadczeń wśród osób pochodzących z różnych krajów i zaangażowanych w tematykę, przy czym do głosu mają dojść zarówno europejskie, jak i pozaeuropejskie punkty widzenia.

Wyświetla nowości od 1 do 6 ze wszystkich 9
<< Pierwsza < Poprzednia 1-6 7-9 Następna > Ostatnia >>