Forum Edukacji Kulturalnej

Wraz z płaszczyzną tematyczną Forum Edukacji Kulturalnej stworzona została w Fundacji Genshagen niekonwencjonalna i eksperymentalna przestrzeń wymiany wiedzy i doświadczeń w zakresie wybranych zagadnień i zmian zachodzących w dziedzinie upowszechnia kultury i sztuki, jak również edukacji artystycznej i kulturalnej w Europie. Taka wymiana umożliwia spotkanie artystów i ekspertów upowszechniania kultury i sztuki z przedstawicielami innych kręgów społecznych. Najważniejszym zadaniem jest dialog z instytucjami kultury oraz partnerami reprezentującymi świat polityki i społeczeństwo obywatelskie na tematy związane z upowszechnianiem kultury i sztuki w Europie. Uwzględniane i prezentowane są przy tym doświadczenia produkcji artystycznych oraz artystyczno-kulturalnej pracy edukacyjnej z różnych krajów Europy – w szczególności z Francji i Polski.

W projektach z obszaru Upowszechniania kultury i sztuki w Europie brane są pod uwagę treści o znaczeniu społecznym i aspekty interdyscyplinarne. Równocześnie rozpatrywane są takie zagadnienia jak: partycypacja, otwarcie na aspekty międzykulturowe, media cyfrowe i ich znaczenie dla praktyki w Edukacji Kulturalnej. Forum Edukacji Kulturalnej łączy ze sobą podmioty z różnych poziomów (Europa, federacja, kraje związkowe, samorządy lokalne), które wspólnie poznają innowacyjne projekty i rozpatrują ich treści i metody. Często udaje się im włączyć do swojej pracy wiedzę i doświadczenia zdobyte w ten sposób.

Forum Edukacji Kulturalnej: tegoroczne projekty

12.06.2013 - 14.06.2013

Dzięki „Platformie teatralnej – przełom w sztukach performatywnych” po pierwszy raz w bieżącym roku została bliżej poruszona kwestia pracy związana z prowadzeniem teatru i organizowaniem performance’ów. Ponad stu uczestników spotkało się w Genshagen i rozmawiało o szansach i wyzwaniach sztuk performatywnych.

17.09.2013

W dniu 17 września 2013 roku odbędzie się w Genshagen sympozjum "Sztuka przekazu-przekaz sztuki" oraz uroczyste wręczenie nagrody Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów w dziedzinie Edukacji Kulturalnej 2013. Spośród dużej liczby zgłoszeń jury nominuje dziesięć projektów, z których wybierani są zazwyczaj trzej równorzędni laureaci.

13.10.2013 - 15.10.2013

W trakcie konferencji rozpatrywano temat Trójkąta Weimarskiego z perspektywy osób zajmujących się edukacją w dziedzinie kultury i sztuki. Biorąc pod uwagę aktualność towarzyszącą idei Trójkąta Weimarskiego w trójstronnej wymianie kulturalnej młodzieży między Niemcami, Polską i Francją, uczestnicy konferencji dyskutowali o tym, jak Trójkąt Weimarski może przyczynić się do wzmocnienia potencjału Edukacji Kulturalnej w Europie.

07.11.2013 - 08.11.2013

Na spotkaniu Sieci Edukacja Kulturalna i Integracja, które odbyło się w dniach 17-18 października 2012 roku w Genshagen ustalone zostały kolejne konkretne kroki budowania sieci. W trakcie drugiego spotkania jej członkowie przyjrzą się funkcjonowaniu Sieci w pierwszym roku jej istnienia.

11.04.2014

Wspólny projekt Fundacji im. Hildegard Lagrenne i Fundacji Genshagen przygotowujący „Akademię pod Drzewami”

W celu przygotowania „Akademii pod Drzewami” Fundacja im. Hildegard Lagrenne i Fundacja Genshagen organizują 11 kwietnia 2014 w ramach tygodnia kultury „Pozwólcie, to my” („Gestatten, das sind wir“) seminarium, którego uczestnicy będą szukali odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób kultura i sztuka mogą wspierać inkluzję Romów w Niemczech.

W dniu 17 czerwca 2014 r. w Fundacji Genshagen odbyło się sympozjum „Sztuka przekazu-przekaz sztuki” oraz uroczyste wręczenie nagrody w dziedzinie Edukacji Kulturalnej przez Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów, Minister Stanu Prof. Monikę Grütters. Nagroda przyznana została po raz szósty.

Wyświetla nowości od 1 do 6 ze wszystkich 11
<< Pierwsza < Poprzednia 1-6 7-11 Następna > Ostatnia >>