biograficzne fakty

Fax PL:
E-Mail PL: neumeister@stiftung-genshagen.de
Abteilung PL: Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie

Stefanie Neumeister studiowła European Studies (B.A.) na uniwersytetach w Pasawie i Florencji na kierunkach politologia i italienistyka. Studia magisterskie kontynuowała na kierunkach migracjai i kultura na uniwersytecie w Osnabrück w Instytucie Badań nad Migracją i Studiami Międzykulturowymi (IMIS).

Doświadczenie zawodowe zbierała m.in. jako asystentka w katedrze polityki międzynarodowej na uniwersytecie w Pasawie, jako praktykantka niemiecko-włoskiego instytutu kultury Tradocs/SiPo w Prato, Włochy oraz w biurze pełnomocnika ds. integracji dzielnicy Berlina Friedrichshain-Kreuzberg. Od lutego 2018 zatrudniona jest w Fundacji Genshagen w dziale Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie jako asystentka projektu „sojusz dla kopmetencji” KIWIT. Jej zainteresowania skupiają się wokół wspierania różnorodności (dywersyfikacji) w obrębie instytucji publicznych i społecznych oraz wokół polityki migracyjnej Niemiec i Unii Europejskiej.

Języki: niemiecki, angielski, włoski, francuski