Seminarium Czterech Narodów – kolokwium doktoranckie w Villa Vigoni 2023

Quo vadis: demokracja i jej przyszłość

Już po raz drugi Fundacja Genshagen, Fundacja Gerdy Henkel i Villa Vigoni zaprosiły dwunastu młodych naukowców z Polski, Niemiec, Włoch i Francji, aby podczas Doktoranckiego Kolokwium Czterech Narodów omówić wybrany temat z ponadnarodowej perspektywy.

godzina

11 września - 14 września 2023

miejsce

Villa Vigoni, Loveno di Menaggio

Wszędzie mówi się o zagrożeniu dla demokracji. Zagrażają jej przede wszystkim populiści. Ale co, jeśli to właśnie demokracja pomaga tak zwanym antydemokratom dojść do władzy? Czy wtedy demokracja sama się obala? Czy demokracje muszą stać się autorytarne, aby zapobiec antydemokratom? Jak bardzo demokratyczni są zatem zatroskani demokraci?

W jakiej kondycji są podstawy legitymizacji europejskich demokracji? W jaki sposób Europa i jej państwa członkowskie mogą skutecznie reprezentować swoje interesy w coraz bardziej współzależnym i cyfrowym świecie wobec innych podmiotów, które mają dość rzekomego lamentu nad europejskimi wartościami? I jakich użyć instrumentów, aby zaangażować rozczarowanych polityką obywateli własnych społeczeństw w celu znalezienia wspólnego rozwiązania dla epokowych wyzwań, takich jak walka z katastrofą klimatyczną i nierównościami społecznymi?

Tegoroczne Kolokwium Doktoranckie Czterech Narodów w Villa Vigoni poświęcone było tym i innym pytaniom o stan i przyszłość (europejskich) demokracji. Po raz drugi Fundacja Genshagen, Fundacja Gerdy Henkel i Villa Vigoni zaprosiły dwunastu młodych naukowców z Polski, Niemiec, Włoch i Francji, aby omówić ten temat z perspektywy ponadnarodowej.

Udział wyłącznie na podstawie imiennego zaproszenia.

Partnerzy: Fundacja Gerdy Henkel; Villa Vigoni

Sponsor: Ministerstwo Spraw Zagranicznych Niemiec