Rozpoczęcie niemiecko-ukraińsko-polskiego projektu „75 lat od zakończenia II wojny światowej – uczennice i uczniowie ożywiają nieme ściany”.

Foto: © Goethe-Institut Kiew

godzina

2 marca - 5 marca 2020

W dnaich 2 – 5 marca 2020 roku w Fundacji Genshagen miało miejsce spotkanie przygotowawcze niemiecko-ukraińsko-polskiego projektu „75 lat od zakończenia II wojny światowej – uczennice i uczniowie ożywiają nieme ściany”. W ramach przygotowań spotkali się nauczyciele, historycy i artyści z trzech karajów. W miejscach swojego zamieszkania planują wspólnie z uczennicami i uczniami odkrywać, dokumentować i analizować niewidzialne ślady historii pozostałe po II wojnie światowej. Wyniki ich poszukiwań zaprezentują podczas wspólnej wystawy. Projekt zainicjowany został przez Instytut Goethego w Kijowie oraz Federalną Centralę Kształcenia Obywatelskiego