Dzień Otwartych Zabytków

13 września 2020 r. Fundacja ponownie uczestniczy w obchodach tego dnia, które staną się okazją do otwarcia pałacu dla osób z regionu, w uzupełnieniu do oferty regularnych wydarzeń Fundacji. Oprócz prezentacji ofert kulturalnych i gier dla dzieci będą miały również miejsce oprowadzania z przewodnikiem po pałacu i parku. W celu umożliwienia sąsiadom i osobom zainteresowanym wglądu w działania podejmowane przez Fundację dyrekcja i zespół Fundacji przedstawią ponadto aktualny program.

Foto: © Stiftung Genshagen

godzina

13 września 2020

Każdego roku w drugą niedzielę września obchodzony jest Dzień Otwartych Zabytków. Celem tego wydarzenia koordynowanego przez Niemiecką Fundację Ochrony Zabytków jest nieodpłatne udostępnianie zabytków lub innych miejsc o znaczeniu historycznym i uwrażliwianie społeczeństwa na znaczenie dziedzictwa kulturowego oraz wzbudzenie zainteresowania problematyką ochrony zabytków. Dzień Otwartych Zabytków jest niemieckim wkładem w European Heritage Days – ideę byłego francuskiego ministra kultury Jacka Langa. 13 września 2020 r. Fundacja ponownie uczestniczy w obchodach tego dnia, które staną się okazją do otwarcia pałacu dla osób z regionu, w uzupełnieniu do oferty regularnych wydarzeń Fundacji. Oprócz prezentacji ofert kulturalnych i gier dla dzieci będą miały również miejsce oprowadzania z przewodnikiem po pałacu i parku. W celu umożliwienia sąsiadom i osobom zainteresowanym wglądu w działania podejmowane przez Fundację dyrekcja i zespół Fundacji przedstawią ponadto aktualny program .