Europejska tożsamość kulturowa: Młodzi naukowcy zastanawiają się nad Europą jutra

W projekcie weźmie udział grupa 12 młodych polskich, niemieckich, francuskich i włoskich naukowczyń i naukowców, którzy podczas kilkudniowych warsztatów opracują wspólne pomysły dotyczące przyszłości Europy.
[Translate to Polnisch:]

Foto: © Max Raulff

godzina

10 kwietnia - 13 kwietnia 2022

Trójkąt Weimarski może odegrać ważną rolę jako generator impulsów dla integracji europejskiej. Kluczowe znaczenie ma jednak to, by impulsy płynące z Trójkąta krzyżowały się z ideami i interesami innych głównych aktorów w Unii Europejskiej. Włochy, obecnie trzecia co do wielkości potęga gospodarcza w UE, stają się w tym względzie nieodzownym partnerem i są predestynowane do współpracy w formacie „Weimar plus”. Intensywna wymiana z Rzymem i znajomość stanowisk włoskiej polityki europejskiej to niezbędne warunki skutecznego działania Polski, Niemiec i Francji w Europie.

W związku z tym Fundacja Genshagen wraz z Niemiecko-Włoskim Centrum Villa Vigoni, Fundacją Gerdy Henkel i Volkshochschule (Centrum Kształcenia Dorosłych) w Erding planuje projekt, w którym weźmie udział grupa 12 młodych polskich, niemieckich, francuskich i włoskich naukowczyń i naukowców, którzy podczas kilkudniowych warsztatów opracują wspólne pomysły dotyczące przyszłości Europy. Warsztaty zakończy publiczna dyskusja panelowa z udziałem znanych osobistości ze świata nauki i polityki. Wyniki warsztatów zostaną udostępnione szerokiemu gronu zainteresowanych w zbiorowej publikacji po zakończeniu spotkania.

Wstęp za okazaniem zaproszenia.

Partnerzy: Villa Vigoni; Gerda-Henkel-Stiftung; Volkshochschule Erding

Instytucje finansujące: Federalne Ministerstwo Spraw Zagranicznych Niemiec

Czy Europa ma tożsamość kulturową? Jakie są cechy charakterystyczne Europy? A jaka będzie rola Europy w przyszłości?

Europejska tożsamość kulturowa

osoba do kontaktu