Brandenburskie rozmowy o Europie: „Polska po wyborach parlamentarnych“

W pałacu Genshagen w dniu 19 listopada 2019r. odbyla sie kolejna Brandenburska rozmowa o Europie pod tytułem "Dobra Zmiana 2.0? Polska po wyborach". Znana polska socjolog i dziennikarka Karolina Wigura umieściła zwycięstwo wyborcze polskiej partii rządzącej "Prawo i Sprawiedliwość" (PiS) w październikowych wyborach parlamentarnych w szerszym socjologicznym kontekście i wezwała m.in do większej empatii w kontaktach z wyborcami PiS.

Foto: © Stiftung Genshagen

godzina

19 listopada 2019

W pałacu Genshagen w dniu 19 listopada 2019r. odbyla sie kolejna Brandenburska rozmowa o Europie pod tytułem "Dobra Zmiana 2.0? Polska po wyborach". Karolina Wigura, znana polska socjolożka i współzałożycielka internetowego magazynu intelektualnego "Kultura Liberalna" z Warszawy, umieściła zwycięstwo wyborcze polskiej partii rządzącej "Prawo i Sprawiedliwość" (PiS) w październikowych wyborach parlamentarnych w jej wykladzie wprowadzającym w szerszym socjologicznym kontekście.

W swojej zróżnicowanej analizie dała jasno do zrozumienia, że Polska rzeczywiście porzuciła drogę liberalnej demokracji. Jednak żaden system autorytarny nie był jeszcze w stanie się ustabilizować. Pomimo wszelkich uzasadnionych obaw, przesadny niepokój nie jest właściwy. Jest to raczej kwestia analizy przyczyn popularności PiS. Należy przyznać, że dla wielu osób transformacja po 1989 r. wiązała się z utratą materialną i kulturową. Partia rządząca PiS umiejętnie odniosła się do tych doświadczeń i wykorzystała je politycznie. Aby przezwyciężyć polaryzację polskiego społeczeństwa, opozycja musi przede wszystkim wykazać się większą empatią w relacjach z wyborcami PiS.

W kolejnej debacie panelowej Karolina Wigura omówiła swoje tezy z Pawłem Musiałkiem z konserwatywnego polskiego think tanku "Klub Jagielloński", z dziennikarzem tygodnika Spiegel Janem Puhlem oraz z Dariusem Mülllerem, Dyrektor Stowarzyszenia Centrum Edukacji i Spotkań Zamku Trebnitz i przedstawicielem partnerstwa landu Brandenburgia dla Wielkopolski. Debatę prowadził Manfred Sapper, redaktor naczelny magazynu Osteuropa.

Partner: Niemieckie Towarzystwo Studiów Wschodnioeuropejskich e.V.

Instytucja finansująca: Kraj Związkowy Brandenburgia

osoba do kontaktu