Szkoła letnia w Genshagen 2018 r.

Foto: © Stiftung Genshagen

godzina

22 sierpnia - 31 sierpnia 2017

Trójstronna Szkoła Letnia w Genshagen, w której w 2018 roku wzięło udział 24 studentów studiów magisterskich z Polski, Niemiec i Francji, poświęcona była aktualnym podziałom wewnątrz Unii Europejskiej. Podjęto również próbę określenia sposobów przezwyciężenia tych podziałów i przeprowadzono dyskusję na ten temat z uczestnikami. Podczas wielu wykładów i powiązanych z nimi bezpośrednio interaktywnych warsztatów referenci z uniwersytetów i ośrodków think tank umożliwili wgląd w aktualne tarcia wewnątrz UE. Naświetlono przy tym konflikty gospodarcze i polityczne, a także te uwarunkowane historycznie.

Podczas debat szczególnie uwidocznił się brak możliwości rozpoznania jednoznacznych linii podziału np. między wschodnimi i zachodnimi krajami członkowskimi UE i/lub północnymi i południowymi krajami członkowskimi UE. Dyskusje wykazały natomiast, że podziały w Europie w zależności od zagadnienia przedstawiają się po części bardzo odmiennie, często przebiegają na wskroś różnych społeczeństw i nie można ich przyporządkować do granic konkretnych państw narodowych. W ramach cyklu "Students meet practitioners" uczestnicy mieli ponadto okazję do wymiany doświadczeń z praktykami w wymiarze nieformalnym na temat ich pracy i dróg kariery.

W ramach wyjazdów studyjnych do Berlina studenci odwiedzili Ministerstwo Spraw Zagranicznych, a w European Democracy Lab dyskutowali nad utopią "Republiki Europejskiej ".

Partnerzy: Uniwersytet Europejski Viadrina, Sciences Po Strasbourg, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

osoba do kontaktu

dr Tobias Koepf