Szkoła letnia w Genshagen 2023 r.

[Translate to Polnisch:]

godzina

23 sierpnia - 30 sierpnia 2023

miejsce

Pałac Genshagen

Jak Europa może sprostać wyzwaniom związanym ze zmianami klimatu? Jak podchodzimy do kwestii emigracji i imigracji? Jak możemy sprawić, by Europa stała się bardziej prospołeczna? Jak Europa może stać się skutecznym podmiotem polityki zagranicznej i bezpieczeństwa w szybko zmieniającym się świecie? Tymi i innymi ważnymi pytaniami zajmie się trójstronna Szkoła Letnia w Genshagen, która każdego roku gromadzi w Pałacu Genshagen studentów kierunków magisterskich i doktorantów z Polski, Francji i Niemiec. Uczestnicy spotkania zapoznają się z głównymi zagadnieniami omawianego tematu, a zdobytą podczas spotkania wiedzę wykorzystają w praktyce.

Również poza zajęciami dydaktycznymi uczestnicy będą mieli możliwość wzajemnego poznania się i merytorycznej wymiany. Różnorodny program uzupełnią wizyta w Berlinie u decydentów politycznych, dzień zaplanowany na wydarzenia kulturalne oraz „rozmowy przy kominku” z udziałem osób, które niedawno rozpoczęły działalność zawodową w obszarach polityki, nauki, gospodarki i społeczeństwa obywatelskiego. W 2023 roku Szkoła Letnia poświęcona będzie rosyjskiej agresji na Ukrainę i jej wpływem na europejską architekturę bezpieczeństwa.

Partnerzy: Uniwersytet Europejski Viadrina; Sorbonne Université; Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
Instytucje finansujące: Federalne Ministerstwo Spraw Zagranicznych Niemiec, Uniwersytet Niemiecko-Francuski

osoba do kontaktu

dr Tobias Koepf